Artiesten die écht vooruit willen, finetunen hun talent doorlopend. Dat doet nieuwkomer Madoux uit Maastricht ook. Het gaat om ‘Sound & Vision’, zoals de grote David Bowie al zong. Met haar band schaaft ze haar dreampop steeds verder bij. Afgelopen jaar werkte ze haar nog te verschijnen debuutalbum waarvan ‘Anywhere’ de eerste single is. Die mag iedereen zien als de artistieke bevestiging van haar plek als openingsact op Pinkpop 2023.

Wie is Madoux? Dat is Lotte Slangen uit Maastricht. Haar artiestennaam is een ‘verfranste’ verbastering van het Estische woord voor slang: ‘Madu’. Voor wie zichzelf omschrijft als een ‘dromerige chaoot’, weet ze behoorlijk goed welke richting ze op wil gaan met haar muziek. Dat begint al bij het schrijfproces. Ze overdenkt de dingen graag en grondig. Vanuit Maastricht ben je gauw in drie verschillende buitenlanden. De songs voor het debuutalbum schreef ze met haar band in Tournavaux in de Franse Ardennen, in Berlijn en in het Duitse berggebied Odenwald.

 

Voor de opnames gingen ze echter naar België. De nieuwe plaat werd opgenomen in de Robot Studios in Gent. Daar nam Pieterjan Coppejans de demo’s onder handen en werd de etherische sound vervolmaakt. De echtgenoot van Eefje de Visser heeft magie in zijn vingers. Eerder werkte hij aan het album ‘Montbray’ van Sylvie Kreusch. Kortom, de ideale kandidaat voor de job. En hij hapte meteen toe.

 

Als je de nummers hoort, snap je waarom. Gitaren waaieren uit als mistflarden over een meertje zoals bij The War On Drugs. Analoge vintage synths zorgen voor een warm en lush bandgeluid. De sfeer is intiem en kwetsbaar, maar tegelijk is het ook groots en meeslepend, zoals gepatenteerd door Fleetwood Mac, een van Lotte’s inspiratiebronnen. De melodieën pakken de luisteraars meteen in. Maar het is Lotte’s serene zang die het plaatje afmaakt.

 

Dit is textbook dreampop. Waar komt die hang naar dromen toch vandaan? Lotte was als kind al een dromer. “Al zou er een bom afgaan, zou ik het niet meekrijgen”, herinnert ze zich lachend. Dat dromerige hoor je terug in haar teksten, die heel intuïtief klinken. Het lijkt wel of ze uit haar onderbewustzijn voortkomen. “Het is altijd nog een hele puzzel om je gevoel in woorden te vatten, zodat melodie en tekst één geheel worden.”

 

De eerste single ‘Anywhere’ gaat dan ook over het gevoel een outsider te zijn. “Soms zou ik op de pauzeknop willen drukken. Dan ben ik aan het dagdromen en sta er als het ware een beetje buiten. Er is weinig plek op deze wereld voor wie zijn zachte kant toont en zijn intuïtie volgt.” Tegelijkertijd belandt haar carrière nu in een stroomversnelling. Het lijkt erop dat ze die pauzeknop voorlopig even kan vergeten.